Peru 2024

Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen.

Ook voor Art for All begint dit nieuwe jaar met nieuwe uitdagingen. In februari slaan we onze vleugels wel heel ver uit. Een gebied waar we nog niet eerder actief waren, Zuid Amerika, en met name in Peru, Ayacucho.
Op uitnodiging van Solid, een organisatie die vooral de vrouwen in die streek een betere toekomst wil geven, gaan we daar een creatief project opstarten. In de zorg voor vrouwen raakte Solid ook betrokken bij het grote probleem van tienerzwangerschappen. Daardoor onderbreken vele meisjes hun schoolopleiding en komen zo zonder opleiding en met de zware opdracht om voor zichzelf en de baby te zorgen, zonder fatsoenlijk inkomen. Sommigen hebben ook moeite om het kind de nodige aandacht en liefde te geven, iets wat ze in hun eigen opvoeding ook hebben gemist.
Solid vangt een aantal van die meisjes op in een opvangcentrum maar begeleidt ook een 200 van die tienermoedertjes ambulant.
Voor de volwassen vrouwen is een brei atelier opgericht waar met de bekende Alpaca wol kleding gemaakt wordt die in verschillende landen door gekende winkels worden verkocht. Op die manier hebben toch 67 vrouwen een zeker inkomen en kunnen zich beter positioneren en opkomen tegen het veel voorkomend partnergeweld. Voor kinderen van deze vrouwen wordt ook in opvang voorzien.

Een ander project is Cahorros, deze ngo bekommert zich vooral over straatkinderen. Er is een opvanghuis waar een aantal kinderen voltijds verblijven en er wordt ook nachtopvang aangeboden. Daarnaast bestaat ook nog een project op hun proef boerderij waar teenagers kunnen kennismaken met de technieken van zaaien en oogsten of het kweken van kleinvee en kippen. De bedoeling is dat deze straatkinderen met elementaire kennis van de boerderij terug naar hun dorpen zouden gaan en daar een zelfstandig leven kunnen opbouwen.

Bij dat alles speelt op de achtergrond nog mee dat veel mensen getraumatiseerd zijn door de vele jaren dat de omgeving te lijden had onder het geweld en de bedreigingen en ontvoeringen en folteringen door de rebellenbeweging “ Het lichtende pad” en het repressief optreden van het regeringsleger. Vele gezinnen hebben geleden onder ontvoering marteling en verdwijning van geliefden.

Neem daarbij de enorme aantrekkingskracht die het meewerken in de drugsteelt en handel heeft op jonge mensen en je begrijpt dat er meer dan genoeg problemen zijn die opgroeien in dit land, in deze stad, niet eenvoudig maken.

We werden uitgenodigd om met die verschillende groepen te werken en vooral onze kennis en inzichten met de staf te delen zodat zij het zelf op één of andere manier kunnen voortzetten.
Wij stellen ons niet op als therapeuten maar zijn ons heel bewust dat de dingen die we met creativiteit doen wel heel therapeutisch werken. Het versterken van het zelfbeeld en zelf vertrouwen maakt hen weerbaarder in deze moeizame wereld. Het bevorderen van het creatief of lateraal denken in plaats van alleen logisch en lineair opent vele mogelijkheden.

We willen als Art for All daar ons beste beentje voorzetten en delen wat we door de vele jaren ervaring hebben geleerd.

Wim Engels, voorzitter Art for All

Mocht je dat project willen steunen, denk aan ons, bid voor ons, je kan ook een gift overmaken op rekening van Art for All met vermelding Ayacucho 2024. Alvast dank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *