Over Art for All

Het ontstaan van een droom

Een groepje gedreven kunstenaars vroeg zich af hoe kunnen we iets betekenen voor mensen die geen creatieve mogelijkheden hebben. Hoe kunnen we hen laten meegenieten van onze talenten.

Een droom werd geboren; daar waar kinderen in traumatische omstandigheden leven willen we hen een onvergetelijke creatieve ervaring laten beleven.

De realisatie van een droom

Het bleef niet bij dromen. Wil van der Weele richtte in dec. 2001 de stichting Art for All op. De basis was gelegd om in actie te komen.

De kunstenaars pakten hun spullen en vertrokken bepakt en bezakt met verf, papier, doek, penselen en heel veel knutselmateriaal richting Roemenië. Werken met straatkinderen en wezen. Het sloeg aan, de plaatselijke staf  die ze bezig zag werd zo gegrepen dat ze het op meerdere plaatsen wilden organiseren en er nu ook zelf mee bezig zijn.

Via allerlei contacten kwam er een uitnodiging om iets te doen met aids wezen in Thailand. Daarna de kindsoldaten in de opvangcentra en vluchtelingenkampen in Noord Oeganda en  aids patientjes in de  townships van Kaapstad.

Iedere keer weer is het een feest om met de kinderen zo intensief te kunnen werken. We spelen, bouwen aan hun zelfbeeld, leren hen opnieuw te vertrouwen, brengen hoop en verwachting. En dat allemaal op een creatieve manier. Het gaat op dat moment niet om de kunstwerken op zich. Nee het proces is belangrijker dan het resultaat. Het is fantastisch om te zien wat kinderen met een beetje sturing en stimulatie kunnen maken.  Art for All wil die creativiteit uitdagen. Geen wedstrijd, maar samen genieten.

De projecten duren gemiddeld drie weken en worden afgesloten met een grote parade. Een optocht met fanfare, blije trotse kinderen en ouders, veel kleur, zelfgemaakte vlaggen, grote spandoeken met het dorp van je dromen. De parade is veelal een inspiratie voor de lokale gemeenschap.

Wakker worden uit een droom

De teamleden van Art for All stellen zich niet op als therapeuten, maar weten dat de specifieke dingen die ze met de kinderen doen heel therapeutisch werken. De staf van het rehabilitatiecentrum voor ex-kindsoldaten van World Vision in Gulu, Noord Oeganda, vertelde. “We hadden nooit verwacht dat de meisjes zouden mee doen. Die houden niet van tekenen en schilderen. Maar we zagen dat ze dol enthousiast meededen. Wat hebben jullie in die paar weken gedaan? De sfeer op het kamp is veranderd!“ De kleurrijke resultaten van de kinderen zijn en blijven van henzelf en worden niet verkocht.

De Stichting Art for All draagt de christelijke signatuur.

Wereldwijd wil Art for All de vertaling van Gods hart zijn in het brengen van de lach, de vreugde en de inspiratie om met nieuwe hoop de volgende dag tegemoet te kunnen zien. De grote Schepper is onze bron en motivatie om op creatieve en praktische wijze een knop te helpen omdraaien in een vastgelopen leven.

Beknopte samenvatting van de lezing van Prof. Dr. Peter Adriaenssens op het 10 jarig jubileum van Art for All, Breda, 8 september 2012. De professor onderschrijft het uitgangspunt en de formule waarmee Art for All werkt. Hij is direkteur van het Vertrouwenscentum Kindermishandeling van Vlaams Brabant,
werkt als psychiater in de Kliniek Kinderpsychiatrie in Leuven LUK, Gasthuisberg en doceert aan de Katholieke Universiteit Leuven KUL (B)

Verder lezen